Brukskurs

Brukskomiteen arrangerer ulike kurs både vår og høst. Oversikt over kurs og påmelding finner du i Kursoversikt


Brukslydighetskurs

Kurset der vi trener og motiverer en hund om gangen i momenter som inngår i Norsk Brukshund Forbund Program. Tre kvelder med brukslydighet, samt 2 kvelder med feltsøk.

Du velger selv hvilke momenter /øvelser du vil trene på.Forutsetning for kurset er godkjent bronsemerke i lydighet eller liknende.Dette kurset er starten mot bruks klasse D eller videre utvikling for kl. C etc.

Øvelsene i brukslydighet klasse D er;

 • Lineføring
 • Dekk under marsj
 • Innkalling
 • Apportering
 • Hopp over hinder
 • Felles dekk
 • Feltsøk krever apportering av ulike gjenstander utlagt i 20*50m overtråkket område

I tillegg for kl C og kl B er blant annet:

 • Gå foran i line
 • Kryp
 • Hals på kommando
 • Innkalling med stå

Spor

Sporsøk er noe du kan lære alle hunder. Det betyr at du skal lære hunden å følge en bestemt lukt på marken. Du kan lære din hund opp til å følge et menneskespor, viltspor, blodspor m.m. Dette er en fantastisk øvelse som du og hunden vil ha mye glede av og en fin måte å la hunden få bruke sine sanser og lyster på. Ikke minst er dette fin mental trening for hund og eier. All kurs blir lagt opp slik at den enkelte får den hjelpen de trenger.

Asker hundeklubb tilbyr

Spor nybegynnerkurs: 

Et nybegynner sporkurs inneholder hvordan vi planlegger- og starter opp et spor. Videre vil du lære om sporutvikling hos hunden og bli i stand til å håndtere enkel problemløsning i hundens sporarbeid. Hundefører lærer betydningen av bruk av sporline, og hvor viktig dette er for å støtte hunden i dens sporarbeid, og for at hunden og hundefører sammen løser oppgavene som er planlagt på en tilfredsstillende måte.

Spor videregåendekurs:

Et videregående sporkurs fokuserer ytterligere på sporutvikling og problemløsning i forbindelse med sporarbeid, og en bevisstgjøring på ens egne mål rundt det å gå spor med hunden. Du vil også bli bevisstgjort betydningen av å gå spor på det underlaget du ønsker at din hund skal bli best på.


Blodspor: 

Sporsøk er noe du kan lære alle hunder. Å følge et blodspor er en fantastisk øvelse som du og hunden vil ha mye glede av. Det er en fin måte for hunden å få bruke sine lyster og sanser. Og ikke minst er det en fin mental trening for hund og hundefører og en fantastisk måte å trene samarbeid mellom hund og fører. På nybegynnerkurset vil du få en teoretisk innføring i blodsporsøk. Du vil lære hvordan du legger et blodspor og få praktisk trening i å følge blodsporet. Hundefører lærer betydningen av bruk av sporline og viktigheten av dette for å kunne støtte hunden i sitt sporarbeid.


Rundering

Rundering er en søksøvelse som går ut på at hunden skal finne mennesker som ligger skjult i terrenget. Hunden bruker da overværet for å finne. Rundering er en populær konkurransegren i brukshundsporten. Redningshunder og tjenestehunder bruker denne øvelsen.

Øvelsen går utpå at hunden på førers kommando skal avsøke et anvist område på to sider av en vei, sti eller lignende mens fører avanserer rolig fremover stien. Hunden skal svare på førers dirigeringer og ved funn av en person melde på denne, dvs hunden skal fortelle fører at den har funnet en person. Hunden melder med det vi kaller et bringkoppel, dvs den har har noe hengende i halsbåndet som den tar i munnen ved funn av en person og løper tilbake til fører. På denne måten ser fører at hunden har funnet noen, og han ber hunden vise vei til den personen som hunden har funnet.

Asker Hundeklubb tilbyr: 

Runderingskurs:

Kurset er individuelt tilpasset den enkelte Her får du hjelp om du er nybegynner eller viderekommende eller trenger hjelp til problemløsning. Treningen blir tilpasset den enkeltes deltakerens behov og ønske. Er du nybegynner vil du etter endt kurs ha grunnleggende kunnskap om rundering og hvordan du kan fortsette treningen.

 


Feltsøk og spor konkurransekurs

Kurs for deg som snart skal eller konkurrerer i Norges Brukshund Forbund kl. D samt høyere eller tilsvarende prøver. Vi trener en og en hund i feltsøk og/eller spor tilpasset den enkelte ekvipasje.

Hunder som kan spor fra før kan delta på begge delene, ellers velges enten feltsøk eller spor.Dette kurset er starten mot bruks klasse D eller videre utvikling for kl. C etc.

Øvelsen feltsøk klasse D er;

Apportering av ulike gjenstander utlagt i 20*50m overtråkket område i skog eller på mark.

Forutsetning for feltsøk er at hunden kan apportering, minimum hente gjenstander.

I neste klassene økes antall gjenstander som skal apporteres fra et større område (50*50m).

Øvelsen spor klasse D er;

Hunden kan sammen med fører spore et 300 meter 30 minutter gammelt menneske spor og finne 4 håndholdte skogpinner som fører kan vise fram etter sporslutt innen 15 min.

Spor ny innlæring krever ingen forkunnskaper og passer fra valp til voksen hund på dette kurset.


Mentalkurs med Terje Østlie (Vinter)

Dette kurset gir deg en innføring om hva og hvordan du skal observere en hund, ut i fra enkle øvelser. Det gir deg en forståelse av hundens egenskaper, anlegg og atferd og hvordan egenskaper påvirker ønsket resultat i opplæring av hund.

Vi har ingen testbane i Asker, men med noen enkelte øvelser kan vi lære hvordan vi kan observere en hund. Hvordan du skal og kan beskrive det du ser. På denne måten kan du gjøre en bedre analyse av hunden, dens gode, mindre gode og dårlige egenskaper.

Kurset skal være med på å bevisstgjøre oss på hvor vi skal sette fokus, om det er hunden, situasjonen eller miljøet. Ut fra de svarene vi får skal vi kunne iverksette tiltak ved å heve eller dempe en atferd, slik at hund og fører kan lære seg å takle de ulike situasjoner og miljøer. Målet er å få en bedre forståelse og et bedre forhold, slik at hund og fører har det bedre i hverdagen, eller at de kan gjøre en bedre jobb i konkurranser og prøver.

Terje og Inger driver i dag Østlies hundesenter som virkelig kan anbefales. Hjemmeside Her

Les omtale her

Terje har vært instruktør i Forsvarets hundetjeneste fra 1973 til 1999, og har ledet hundetjenesten i NATO`s Nordkommando i 19 år. Han har i flere år vært testleder ved Forsvarets hundeskole, hvor han hadde ansvaret for utvelgelse av tjenestehunder. Han har i tillegg utarbeidet flere leksjonsopplegg for utdanning av instruktører og hundeførere i Forsvaret. Terje er også instruktør, brukshunddommer og funksjonsanalysedommer i Forsvaret.. Han er også utdannet dommer og instruktør i NRH.

Kurset vil bestå av en teoridel og en del der vi er på bane og observerer hunder.

Er det noen som har en unghund som de ønsker å ta med til observasjon. Det er gøy å se forskjellige typer ungunder, Ønsker du å ha med unghund kan de skrive det i påmeldingen og litt om hunden.

Er det noen som har en hund med et problem, utagering, bjeffing, hopping eller andre problemer og ønsker å ha den med på kurset, kan du skrive det i påmeldingen og litt hva problemet er.

Du som melder på med hund får tilbakemelding før kurset om du kan ta med hunden.

Teoridelen vil gå i Leikvollhallen 2 etg ved Risenga, mens observasjonsdelen av hund vil gå på banen på Vettre.


%d bloggers like this: